Pagal H.Kobeckaitės “Lietuvos karaimai”
Kibinas yra mėgstamiausias, plačiausiai paplitęs ir labiausiai Lietuvoje mėgstamas karaimų patiekalas. Patys karaimai jį vadina “kybyn”. Tradiciškai tai yra pusmėnulio formos mielinės tešlos pyragėlis su avienos ar jautienos įdaru.Taip įdarytas pyragėlis kepamas orkaitėje ant skardos.
Kitados karaimai kibinus kepdavo kiekvieną penktadienį.Dabar šis paplotėlis dažnai yra šventinio stalo patiekalas.
Už itin populiariais tapusius kibinus Lietuva turi būti dėkinga Didžiajam kunigaikščiui Vytautui.Tai jis į Lietuvą prieš 600 metų atvežė karaimus,o šie-kibinus. Nuostabą kelia faktas, kad Lietuvoje niekada negyveno daugiau negu du, trys tūkstančiai karaimų, o jų kibinai taikiai užkariavo visą šalį.
Lietuvoje pasakojama, kad Vytautas Didysis karaimus atvežė kaip ištikimus sargybinius ir narsius karius, kuriuos apgyvendino Trakuose, vienoje mėgiamiausių savo rezidencijų. Manoma,kad kibinai atsirado kaip tik todėl, kad karaimai buvo kariai. Esą kibinais buvo maitinami karaimų kariai, nes pusmėnulio formos pyragėlius patogu valgyti laikant pirštais. Bet svarbiausia,kad apvalūs paplotėliai įdaryti mėsa ilgai išlikdavo šilti, todėl juos buvo galima gabenti ir toliau.
Lietuvoje karaimų kibinai įdaromi ne tik aviena ir jautiena. Pirmoji mūsų kibininė, pavadinta ,,Senosios kibininės” vardu, prieš 30 metų pradėjo kepti kiauliena įdarytus sviestinės tešlos kibinus, kurie netruko tapti populiariais. Ilgainiui kibinai buvo pradėti įdaryti ne tik įvairių mėsų, bet ir grybų, daržovių, varškės, net šokolado įdarais. Bet viena išliko nepakitę- kibinų pavadinimas ir karaimų atvežto paplotėlio populiarumas.
Senasis pastatas „Senoji kibininė“ veikia jau nuo 1979 metų. Tiesa, ji atstatyta jau trečią kartą, tačiau čia iki šiol branginamos karaimų tradicijos ir kepami kibinai.
Kibininės interjerą šeimininkams kurti padėjo interjero dizaineris, tapytojas S. Maslovas, kuris kavinės sienas papuošė rankų darbo freskomis, tapybos darbais, senomis Trakų nuotraukomis, kuriomis gėrisi net ir antikvarai. „Norėjome, kad lankytojai turėtų kur akis paganyti ir iš ko išsirinkti“, – pasakoja šeimininkai. Tik įėję, svečiai gali įsitaisyti medžiu dekoruotoje salėje su senais rakandais iš antikvariato: virduliais, svarstyklėmis, statinaitėmis, žibalinėmis lempomis… Antrame aukšte akį traukia karaimų stiliumi įrengta nedidelė salė, kuri dvelkia jaukia prabanga. Nusileidę į „Senosios kibininės“ rūsį, patenkame į menę, kur senų plytų sienose puikuojasi rankų darbo freskos. Čia kviečiami norintys atšvęsti šventę ar surengti draugų susibūrimą.
Kibininės virtuvė gali pasigirti kibinų įvairove bei lietuviškais patiekalais, patvirtintais Europos kulinarinio paveldo sertifikatais, todėl be kibinų su aviena, jautiena, kiauliena, vištiena, daržovėmis ar varške, lankytojai gali mėgautis didžkukuliais, bulviniais blynais, koldūnais ir kitais karštais lietuviškais mėsos ar žuvies patiekalais. Šeimininkai teigia, kad negalima neparagauti kavinės deserto „Laumės plaktinis“ ar pagal totorių tradicijas kepamo tikro pyrago „Šimtalapis“, kurie ruošiami tik pas juos. Tik čia galėsite atsigerti ir kmynų gėrimo, kibininės giros ar pilstomo kibininės alaus ar vyno.
Orams atšilus, „Senoji kibininė“ kviečia į lauko terasą, iš kurios galima gėrėtis Trakų pilimi ir gamta.